Арх. Пенка Станчева

PS Architects

Арх. Пенка Станчева е професионалист с много лица, с повече от 25-годишен опит в проектирането на интериори и сгради, „гражданин на света“, както я определя престижното чилийско издание El Mercurio в своето списание VD.

Учи архитектура в Санкт Петербург, София, Бордо и Венеция. Веднага след дипломирането си във ВИАС през 1995 г. стартира самостоятелна практика. В портфолиото на PS Architects към днешна дата са записани обекти в различни градове в България, както и в Сантиаго де Чили, Берлин, Париж, на о. Ко Самуи в Тайланд, Истанбул и др. През 2019 г., Пенка Станчева печели конкурса за новата сграда на лабораториите на Българската Антарктическа База на остров Ливингстън.

Тя е носител на множество награди като сребърно отличие в конкурса A Design Award; „Сграда на Годината“ за сградата, известна като „Къщата на Яблански”; специалната награда на Baumit за дългосрочно партньорство в конкурса „Фасада на годината“; многократно „Интериор на годината” на списание Наш дом и „Къща на годината” на списание Идеален дом.

През 2010 г. Пенка Станчева създава поредица от авторски мебели за българската мебелна фабрика Мебелор, които са представени на Панаира в Кьолн и са включени в прес-селекцията на Панаира. От 2005 до 2009 г. е главен редактор на Home Style – приложение за интериор и дизайн към вестник Капитал. Следи и коментира тенденциите в дизайна и до днес, за престижни професионални издания. През 2021 г. е включена в класацията на водещите дизайнери в света на DAC – Design Classification. През 2020 г. участва в създаването на националната програма за СТЕМ образование към МОН. Гост-лектор в УАСГ, София.